Natronmeer

Het Natronmeer.
Ligt in Noord-Tanzania op de grens met Kenia.
Het meer is ongeveer drie meter diep.
Soms staat het daar droog vanwege het lage water niveau.
Op warme momenten verdampt er veel water.
De bactérien die in het water zitten die geven een stof waardoor de kleur van het meer een rode kleur krijgt.
Na het verschijnen van een paar rare foto's van de fotograaf Nick Brandt.
Gingen de geruchten dat de dieren die er in zwommen in steen veranderen.
Dit is niet zo.
Het meer heeft een hele hoge Ph-waarde(zout waarde).
Dieren die daar niet aangewengd zijn verbranden eigenlijk meteen.

Natronmeer
Het meer is niet dieper dan drie meter en heeft een wisselend oppervlakte vanwege het eb- en vloedniveau. Door verdamping van het water, gaat het zoutgehalte hierin omhoog. Micro-organismen die gek zijn op zout krijgen hierdoor een mooie levensomgeving. Sommige bacterienzijn hier een onderdeel van en veroorzaken de kleur van het water door fotosynthese (soort proces dat dingen zoals koolstof naar kolydhraat omzet) maar deze kleur is normaal gesproken blauw en niet rood.

Evaporatie
De kleur van het meer komt onder andere ook door een verhoogde evaporatie. Dit is een proces, waarbij het water tot gas wordt omgezet. Het water wordt door de planten opgenomen in vloeibare vorm en verlaat het via de huidmondjes van de bladeren.

Flamingo
De kleine flamingo houdt broed hier zijn eieren uit. De algen in het meer is voor hun een fijne voedselvoorraad. Ieder jaar trekken de kleine flamingo's erop uit van een noordelijk zoutwatermeer naar het zuidelijke Natronmeer. Een bedreiging voor deze flamingo's is een Indiaans bedrijf die hier graag het natriumcarbonaat (,

moeilijk woord voor soda)uit het meer wil pakken. Hier willen ze dan ook garnalen bij gebruiken om het zoutgehalte op te voeren. Deze garnalen zouden ook alle algen opeten, waardoor de flamingo's kunnen uitsterven. Diverse milieuorganisaties proberen dit tegen te houden.

Verkalkte dieren
Het alkalische (soort zuur) water van het Natronmeer kan dieren die hier niet aan gewend zijn, mummificeren door de hoge PH-waarde (zout waarde). Dit gaat in de huid van de dieren zitten zodat het verbrandt, waarna ze dood aanspoelen of blijven zitten waar ze zitten maar dan dood. Het natriumcarbonaat(soda) en andere mineralen die de alkaliteit (zoort zuur)veroorzaken, komen ook van de heuvels en bergen die in de buurt zijn. Dit verandert de legende van de fotograaf dus. Wat magie leek te zijn, is verklaard op wetenschappelijke wijze.

Kilimanjaro berg:

In de buurt van het Natron meer ligt de Kilimanjaro berg. De Kilimanjaro berg bestaat uit drie stratovulkanen van zestig bij tachtig kilometer. Het is te vinden in Kilimanjaro, noordoosten van Tanzania. Dit is de hoogste berg van Afrika en torent wel vijf kilometer boven alles uit. Er zijn zelfs tweehonderdenvijftig kraters bovenop deze berg te vinden. Al de vulkanische activiteiten in deze kraters hebben een invloed op het Natronmeer.


Vulkaan Ol Doinyo
In Tanzania kan je ook de vulkaan Ol Doinyo vinden. Hij is bijna drieduizend meter hoog. Een van de meest recente uitbarstingen was op 27 maart in 2006. De lava die deze vulkaan uitstoot is niet zoals alle andere, het bevat namelijk een hoge concentratie natrium en kaliumcarbonaat en het heeft een lagere temperatuur. Het lava heeft een zwarte kleur, die grijs wordt na een tijdje, bij afkoeling met water wordt het zelfs wit. Dit heeft ook zijn uitwerking op de natuur, zoals het Natronmeer.

 

Dit ongelofelijk lange stuk tekst is geschreven door ene Levi

Maak jouw eigen website met JouwWeb